Asansör, insanları veya yükleri dikey olarak katlar arası taşımakta kullanılan ve genelde elektrik motorlarıyla çalışan araçlardır. 1852’de icat edildiğinden beri çalışma prensibinde fazla değişiklik olmamasına karşın, asansör güvenliği hız regülatörü, kabin freni, hidrolik tampon, hidrolik fren gibi güvenlik tertibatlarıyla her geçen gün arttırılmış ve dünyanın en güvenli taşıma araçlarından biri olmuştur.
Tabii her şeyde olduğu gibi asansörlerin de hizmete alındıkları günden sonsuza kadar kusursuz çalışmalarını beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Bu nedenle asansör güvenliği denilince ilk akla gelenin asansör bakımı olması gerekir. Asansörlerin piyasaya arzının ardından her ay bakımlarının düzenli olarak yaptırılması 2003 tarihinde Avrupa Birliği standartlarını getiren asansör yönetmeliğine göre yasal bir zorunluluktur. Asansörler her ne kadar dünyadaki en güvenli taşıma araçlarından olsa da asansörün güvenli bir şekilde hizmet verebilmesi için doğru kullanımın yanı sıra düzenli olarak asansör bakımının yapılması da gerekmektedir.
İstediğiniz katta inmek için asansör bakımı ve asansör güvenliğine önem verin.
Bir asansör başta kabin olmak üzere pek çok hareketli parça içerir. Bu hareketli parçaların belirli standartlara göre üretilmelerinin dışında, her ay düzenli olarak bakımlarının yaptırılması asansör güvenliğinin vazgeçilmezi olmalıdır.
Asansör güvenliğinin tek ayağı bakım değildir. Asansörlerin doğru kullanımı da asansör kazalarını veya asansörle ilgili kazaları azaltacağı için güvenliğin önemli bir parçasıdır. Asansör kazalarının başında kabin zemininin kata tam olarak oturmaması gelmektedir. Bu durum özellikle yaşlı kişilerin ciddi yaralanmalarıyla sonuçlanmaktadır. Asansör kabini ile asansör kuyusu arasına sıkışmalar en sık karşılaşılan diğer bir kaza türüdür. Asansör kabinlerinin iç kapılarının olması başta çocuklar olmak üzere insanların can ve mal kaybını önlemekte basit ama etkili bir çözümdür. Asansörlerin asansör yönetmeliğine uygunluğu, kazaları önlemede atılacak birinci adım olmalıdır.
Hayatınızı Pamuk İpliğine Bağlamayın
Asansör kuyularına erişimin kısıtlanması, kabin içi kapının olması, her ay düzenli bakımın yapılması, binadaki asansörden sorumlu kişiye uygun eğitimin verilerek kişilerin bilgilendirilmesi asansör kazalarını azaltarak asansör güvenliğini arttırmada yararlı olacaktır. Ayrıca herhangi bir arıza durumunda asansöre yetkili olmayan kişilerce müdahale edilmesi kaza riskini arttıracağı gibi asansör güvenliğini de azaltacaktır.