Direkt Tahrikli Sistemler
Direkt tahrikli hidrolik asansörlerde silindir direkt olarak kabin süspansiyonuna bağlanmıştır ve silindirin çıkış-iniş hızı kabin hızına eşittir. Direkt tahrikli hidrolik asansöre ait temel elemanlar Şekil 95'de gösterilmiştir. İndirekt tahrikli hidrolik asansörlerde benzer elemanlar kullanılmaktadır. Silindirler 1 kademeli, 2 kademeli, 3 kademeli olabilir. Direkt tahrikli sistemlerin özellikleri ise şunlardır:
- Yükten kaynaklanan kuvvetler direkt olarak kuyu tabanına iletilirler.
- Merkezden direkt tahrikte kuyu kesitinden maksimum kullanım sağlanır.
- Merkezden tahrikte raylar kuyu merkezindedir.
- Paraşüt tertibatına gerek yoktur, patlak boru emniyet valfi kullanılır.
- Merkezden tahrikte kuyu dibinde su sızdırmaz bir silindir çukuru gereklidir.
- Yandan direkt tahrikte kuyu dibi derinliği silindirin kademe sayısına göre değişir.
Direkt tahrikli sistemler iki ana gruba ayrılmıştır:
- Merkezden direkt tahrikli
- Yandan direkt tahrikli
- Tek pistonlu
- İki pistonlu
a) Merkezden Direkt Tahrikli Hidrolik Asansör
Bu sistem genellikle özel dizaynlar istendiğinde kullanılır. Paraşüt sistemi gerekli değildir ve çok kademeli bir piston sayesinde uzun bir seyahat mesafesi elde edilebilir. Bu sistemin dezavantajı, silindiri yerleştirmek için bir delik açmanın gerekliliğidir.
b) Yandan Direkt Tek Pistonlu Hidrolik Asansör
Bu sistemde süspansiyon ile piston arasında direkt bağlantı vardır. Genellikle seyahat mesafesi kısa olan montajlarda kullanılır. Ancak kademeli teleskopik piston kullanılarak seyahat mesafesi uzun olan yerlerde de kullanılabilir. Asansörde paraşüt sistemine gerek yoktur.
c) Yandan Direkt İki Pistonlu Hidrolik Asansör
Bu sistem, kısa seyahat mesafesi, geniş yük asansörleri için kullanılır. Silindirler diyagonal, veya proje dizaynının seçimine göre, tersi şekilde monte edilebilir. Ray patenleri genellikle kama tipi olup, özel bir malzemeden yapılmıştır.
1.2. İndirekt Tahrikli Sistemler
İndirekt tahrikli hidrolik asansörlerde 1:2 palanga sistemiyle çalışma sonucu seyir mesafesi silindir strokunun iki katıdır. Kabin hızı da silindir çıkış-iniş hızının iki katıdır. Yüksek seyir mesafelerinde ve hızlarda indirekt tahrikli sistemler tercih edilir. Silindir kabin süspansiyonuna yandan indirekt olarak bağlanır. Kabini tahrik etmek için 1 veya 2 silindir kullanılabilir. İndirekt tahrik sistemlerin özellikleri:
- Kuvvetler direkt olarak kuyu tabanına iletilir.
- Kuyu alanı yana montaj yapılan silindir nedeni ile azalır.
- Yüksek irtifalarda bile silindir için ilave bir kuyu çukuruna gerek yoktur.
- Paraşüt tertibatı gereklidir.
İndirekt hidrolik asansörler üç tarzda binalarda kullanılmaktadır :
- Tek Pistonlu
- İki Pistonlu
- Karşı Ağırlıktan Tahrikli
a) Yandan İndirekt Tek Pistonlu Hidrolik Asansör
Hidrolik asansör uygulamalarında en sık kullanılan ve tercih edilen çeşittir. Bu asansörde halatlar ile seyir mesafesi iki katına çıkarılmaktadır. Ancak halat kopmasına karşı tedbir olarak paraşüt düzeni kullanılmalıdır. Kabin ankastre mesnetli bir çelik konstrüksiyona yerleştirilmekte ve pistonun ittiği makaradan geçen halatlar, kabin alt noktasından etkimektedir.
b) Yandan İndirekt İki Pistonlu Hidrolik Asansör
Yandan indirekt iki pistonlu hidrolik asansörler, uzun seyahat mesafeli yük asansörleri için kullanılır. Hidrolik asansörde hız ve taşınacak yük fonksiyonlarına göre hesaplanmış bir paraşüt sistemi bu sistemde zorunludur. Her iki yana yerleştirilen silindirlerin senkron olarak çalıştırılması ve hassas kat seviyelemesi önemli problemlerdir.
c) Karşı Ağırlıktan Tahrikli İndirekt hidrolik Asansör
Karşı ağırlıktan tahrikli indirekt hidrolik asansörlerde, çift tesirli hidrolik piston kullanılmaktadır. Kabinin hareketi, karşı ağırlığa bağlı piston tarafından sağlanmaktadır. Çalışma hızı 1 m/s, kaldırma yüksekliği 20 m'ye ulaşmaktadır. Bu sistemle daha küçük piston çapı ve düşük volumetrik akışa sahip pompa kullanma imkanı doğmuştur.