Gerçekten de insanlar asansörlerin kabinden ibaret olduğunu düşünür ve makine dairesi, kablolar, güvenlik sistemleri gibi diğer şeyleri göz ardı etmektedir. Etmeleri de doğaldır, çünkü insanların asansör kabinin de geçirdikleri kısıtlı zaman haricinde asansörle ilişikleri bulunmamaktadır.
Teknik olarak asansör seçimi
Asansör seçimi, asansörün kullanım amacına göre yapılacak bir tercih olmalıdır. Seçimde dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Bunlar binanın trafiğine göre belirlenecek olan asansörün hızı ve maksimum insan veya yük taşıma kapasitesidir.
İnsan asansörü:
İnsan taşıyan en düşük asansör hızı 0,63 m/sn'dir ve ortalama bir bina için bu hız yeterlidir. Dolayısıyla asansörün güvenlik aksamı da asgari ölçülerde olacaktır. En yüksek hızsa 2,5 m/sn'dir ve genelde yüksek ve trafiği yoğun binalarda tercih edilir. Tabii ki asansörün kullanım amacına göre bu iki hız arasında bir ara değer bulmak da mümkündür. Bu tür asansörlerin yük taşıma kapasitesiyse 320 kilogram ile 1000 kilogram ve 4 kişiyle 21 kişi arasında değişmektedir.
Asansörün taşıyacağı maksimum yük yine kullanım amacına, dolayısıyla taşıyacağı insan sayısına göre değişkenlik gösterir. İnsan taşıyan asansörlerde, binalarda bir defada en fazla kaç insanın taşınacağı binadaki trafikle doğru orantılıdır. Bunun dışında hasta asansörleri, otomobil asansörleri, servis asansörleri yine taşınacak maksimum ağırlık göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Yük asansörü:
Yük asansörlerinde de en düşük hız insan asansörlerinde olduğu gibi 0,63 m/sn, en yüksek hız ise 2,5 m/sn'dir. Yük asansörlerini insan taşıyan asansörlerden farklı kılan nokta konforlu olmasından çok, yük taşıma kapasitesidir. Bu tür asansörlerin yük taşıma kapasitesi 630 kilogram ile 1600 kilogram arasında değişmektedir.
Sedye asansörü:
Sedye asansörlerinin en düşük hızı 0,40 m/sn, en yüksek hızı ise 3 m/sn'dir. Sedye asansörlerinde ana amaç hastayı daha konforlu taşımak olmalıdır. Bu tür asansörlerin yük taşıma kapasitesi 1600 kilogram ile 2500 kilogram arasında değişmektedir.
Araç asansörü:
Otoparklarda, otomotiv firmalarında ve araç servislerinde kullanılan bu tip asansörlerin taşıma kapasiteleri 2,5 ton ile 8 ton arasında değişmektedir.
Servis(monşarj) asansörü:
Servis asansörleri genellikle lokanta, otel, villa gibi yerlerde kullanılan asansör tipleridir. Bu tip asansörler 40 kilogram ile 250 kilogram arasında yük taşıma kapasitesine sahiptir. Ayrıca sağlıklı olma açısından kabin ve kapı kaplamaları paslanmaz çelik tercih edilebilir. Yine isteğe göre kabin içi aksesuarlar değişkenlik gösterebilir.
Estetik olarak asansör seçimi
Yukarıda sözü edilenler işin teknik kısmı olsa da asansör seçimi bunlarla sınırlı değildir. Günümüzde hemen her şeyde olduğu gibi artık asansörlerin de estetiğine ve şıklığına önem verilmektedir. Bu da asansör kabini seçimi konusunu gündeme getirmektedir. Yük ve araç asansörlerinde önemli olan taşıma kapasitesi olduğu için estetikten söz etmek pek mümkün olmasa da diğer tür asansörlerde durum bunun tam tersidir. Örneğin bir alışveriş merkezindeki asansörlerin kabinlerinin, mekanın şıklığıyla yarışır ölçüde çekici ve insanların rahat ve kolay kullanımına yönelik olması alışveriş merkezinin prestijini arttıracağı gibi, asansörleri mekanın bir parçası haline getirerek katlar arası yolculuğu ve dolayısıyla alışverişi daha keyifli bir hale getireceği kuşku götürmezdir.
Asansör kabini seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar neler olmalıdır.
Asansörün ne şekilde kullanılacağının belirlenmesi asansör seçiminde etkili olan bir işlemdir. Asansör seçimi yapıldıktan sonra sıra asansör kabini seçimine gelmektedir. Örneğin hasta taşıyan bir asansörün kabin seçiminde göz önünde bulundurulması gereken ilk şey, doğal olarak taşınan hastaların güvenli ve rahat bir şekilde taşınması olmalıdır. Güvenli taşımacılık asansör seçiminde halledildiğine göre geriye kabin seçimi kalmaktadır. Hasta taşıyan asansörlerin kabin seçimlerinde ilk dikkat edilmesi gereken şey kabinin aydınlatmasıdır. Doğru ve güzel ışıklandırılmış bir kabin, hastanenin birçok hasta üzerinde yarattığı soğuk etkiyi giderip insanı rahatlatarak kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Yapılacak tek şey aydınlatmayla sınırlı olmamalıdır. Kabinin iç tasarımının aydınlatmayı ön plana çıkaracak şekilde seçilmesi de ortamın rahatlatıcı etkisini arttırmaya yönelik atılacak adımlardan biridir.
Aynı mantık konut, işyeri ve alışveriş merkezleri için de geçerlidir. Kabinlerin ve kat kapılarının binaların iç yapısına uygun şekilde seçilmesi ortamın kalitesini ve estetiğini arttıracaktır.
Asansör kabinlerinde sunulan çeşitli seçenekler tercih yapmayı her ne kadar zorlaştırsa da istenilen özelliklerde ve güzellikte bir bileşim her zaman mümkündür.
Asansör kabinlerinde kullanılan duvar kaplama malzemeleri laminant(fosformik veya tekparça), lamine cam, özel taş, deri, ahşap, çeşitli modellerde dekoratif paslanmaz çelik ve tekparça özel kaplamadır. Bunları tek tek veya birbiriyle kombine olarak kullanmak da mümkündür. Kaplamanın yanı sıra aksesuar olarak arka duvarda tam veya yarım boy paslanmaz ayna, tekli veya çift küpeşte, zemin için dört çeşit doğal granit ve PVC ve tavan için lazer tavan, cam tavan, spot, LED’li özel tavan, paslanmaz ayna ve 24 farklı lazer kesim tavan seçeneği mevcuttur. Ayrıca dört farklı çeşit panoramik asansör kabini ve 7 farklı çeşit asansör kapısı bulunmaktadır.
Bu malzemelerin kullanıldığı 21 çeşit kabin modeli vardır ve isteğe göre bu malzemelerin birleşiminden farklı kabinler tasarlamak da mümkündür.